Revolutie in het duurzaam opwekken van energie op komst?

Het bedrijf Plant-e uit Wageningen wil planten op de markt brengen die energie opwekken. Er wordt in Zaandam zelfs al een oplaadpaal geplaatst. Hier kun je je mobiele telefoon opladen, waarbij de energie komt uit de planten uit het park. Er is al een geïnteresseerde, en niet zomaar één: Dubai. Het bedrijfje voelt een revolutie aankomen!

Hoe werkt het?

Alle groeiende planten kunnen energie opwekken met behulp van fotosynthese. Dit zorgt er namelijk voor dat er organisch materiaal wordt aangemaakt. Veel van dat aangemaakte materiaal is nutteloos en blijft ‘over’. Dit materiaal waar niets mee wordt gedaan wordt aan de grond afgegeven. Bacteriën breken vervolgens het materiaal weer af en die bacteriën zijn heel belangrijk: zij geven namelijk elektronen af die Plant-e opvangt met elektroden. Hiermee kun je vervolgens bijvoorbeeld je laptop opladen of lampen laten branden. Helaas heb je dus wat dat betreft niets aan kunstplanten, ook al zijn ze verder niet van echt te onderscheiden!

Koeien kunnen blijven grazen

Hoe mooi zal het zijn als een bos of park je droger laat draaien? Marjolein Helder is oprichter van Plant-e en heeft een technologie ontwikkeld waarbij een plant elektriciteit kan opwekken. Vanaf september zijn Zaandam, Wageningen en Ede de trotse eigenaren van de energievelden. Die lelijke zonnepalen in mooie, uitgestrekte, groene velden zijn vanaf dan verleden tijd. De koeien kunnen lekker van het gras genieten en het kleine gazonnetje voor de deur zal je van energie voorzien.

Efficiënter dan zonnepanelen

Plant-e is in 2009 opgestart en kreeg veel kritiek te verduren: zonnepanelen zouden veel rendabeler zijn. Maar is dat werkelijk zo? Een plant groeit ook als het donker is en een zonnepaneel is dan nutteloos. Dat maakt planten daarom een stuk efficiënter. Daarbij leeft een plant van CO2 en stoot hij zuurstof uit. De meeste andere duurzame energiebronnen stoten juist schadelijke CO2- gassen uit en zijn dus een stuk minder milieuvriendelijk.

Post Navigation