Wat doet een accountant?

Een accountant is een financieel specialist. Iemand die een HBO of WO opleiding heeft genoten en deze succesvol heeft afgerond en geregistreerd staat als AA-accountant of als RA-accountant. Gerenommeerde accountantskantoren zijn altijd aangemeld bij de NBA, de beroepsorganisatie voor accountants. Nu je weet hoe je kunt kijken of je te maken hebt, met een bonafide accountants kantoor wil je weten waar een accountant jou als ondernemer mee van dienst kan zijn.

Eerst het verschil tussen een AA-accountant en RA-accountant?

Het beroep van een accountant is zeer divers. Het is van belang om eerst het onderscheid te weten tussen een AA-accountant of RA-accountant. Een AA-accountant ondersteunt en help MKB bedrijven en kleine bedrijven terwijl een RA-accountant meer controlerende werkzaamheden uitvoert voor grote bedrijven en/of overheids instanties. Een RA-accountant heeft een universitaire opleiding genoten terwijl een AA-accountant een HBO diploma kan hebben.

Beide functies overlappen elkaar, zo voert een RA-accountant ook werkzaamheden uit van een AA-accountant.
Naast het opleidingsniveau heeft een AA-accountant ook ervaring op moeten doen binnen een accountantskantoor.

Voorbeelden van wat een accountant doet

  • Het maken van de jaarrekening voor je onderneming

De werkzaamheden van een accountant zijn divers en bestaan bijvoorbeeld uit het opstellen, controleren en goedkeuren van een jaarrekening. Een jaarrekening geeft jou als ondernemer inzicht hoe het gaat met je bedrijf. Ook kan een jaarrekening worden gezien als correcte financiële informatie over het reilen en zeilen van je onderneming. Handige informatie als je een samenwerking aan wilt gaan met een andere ondernemer of je misschien je bedrijf wilt verkopen.

Het verkopen van je bedrijf kan ook met behulp van de accountant. Hij kan je adviseren bij het waarderen van je onderneming bij een eventuele verkoop of je misschien zelfs wel in contact brengen met een potentiële koper.

  • Het openen van een buitenlandse vestiging

Je bedrijf groeit en je wilt groeien over de landgrenzen. Een accountant is dan de aangewezen persoon om jou te begeleiden in het proces. Welke rechtsvorm moet je hanteren in het buitenland, welke belastingen moet je betalen, aan welke regelgeving moet je voldoen.

En zijn zijn er nog vele andere financiële werkzaamheden waar vakkennis voor nodig is.
Een accountant is dus echt een adviserend persoon voor jou die inzicht heeft in je bedrijf.

Het is daarom ook belangrijk om een goede band op te bouwen met je accountant aangezien hij de vertrouwenspersoon is van je onderneming.

Post Navigation