Wat is een levenhypotheek?

De levenhypotheek heeft haar naam te danken aan de levensverzekering die automatisch is gekoppeld aan de hypotheek. Bij een levenhypotheek zijn de maandlasten altijd gelijk, deze lasten worden gevormd door rente en premie. Natuurlijk kan een levenhypotheek tussentijds worden afgelost, maar echt gebruikelijk is dat niet. Het is verstandiger aan het eind van de looptijd van de hypotheek af te lossen, want dan profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek.

Niet alleen wordt een levensverzekering afgesloten, maar ook een kapitaalverzekering, welke uiteindelijk moet zorgen voor de aflossing van de hypotheek. Het kan evengoed voorkomen dat uw partner of uzelf tussentijds komt te overlijden, dan keert de kapitaalverzekering een bedrag uit, dat overeenkomt met het verzekerde kapitaal en nodig is voor het aflossen van de levenhypotheek.

Aflossing niet gegarandeerd

Je zou kunnen zeggen dat een levenhypotheek gelijkenissen heeft met een spaarhypotheek, maar bij een spaarhypotheek is een verband aanwezig tussen de spaarrente die moet worden ontvangen en de hypotheekrente die moet worden betaald, daarvan is geen sprake bij een levenhypotheek. Bij een levenhypotheek heb je ook geen garantie dat de hypotheek tot op de laatste cent wordt afgelost. Niet voor niets gebruiken hypotheekverstrekkers een rekenrente van 3% met de mogelijkheid op hoger rendement, want hierdoor is een aflossing van 60% tot 70% van de totale hypotheekschuld gegarandeerd.

Zoals is vermeld in de eerst alinea, moet bij een levenhypotheek premie worden betaald, deze premie is opgedeeld in een risico- en spaardeel. Het spaardeel zorgt voor een bepaald bedrag om een deel van de hypotheekschuld af te lossen. Tevens kan de verzekeraar een extra bedrag uitkeren, dan moet worden gedacht aan winstdeling, maar dit extra bedrag is nooit gegarandeerd, waardoor onzekerheid bestaat over het volledig aflossen van de hypotheek. Het zogenaamde risicodeel wordt helemaal gebruikt voor het verzekeringsdeel. Een hoop mensen kiezen voor een levenhypotheek, vanwege de fiscale vrijstelling die maximaal 30 jaar kan worden genoten.

Niet voor lage inkomens

De uitkering die u heeft gespaard of de premies die u heeft belegd zijn namelijk belastingvrij. Overigens wordt een levenhypotheek niet aangeraden aan mensen met een laag inkomen, aangezien zij minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek, voor deze mensen zijn andere hypotheken beter geschikt. Mensen die sparen te conservatief vinden en aan beleggen te veel risico’s vinden zitten, zijn geknipt voor een levenhypotheek.

Post Navigation