Wat zijn de grootste gevaren van beleggen op de Beurs?

En nu gaat iedereen je vertellen, een beurscrash. Het verlies is ineens zo groot dat zelfs de Amsterdam Exchange het niet meer op kan brengen. Maar praktisch gezien is een beurscrash eigenlijk niet meer mogelijk.

Veel regels

Het handelen in aandelen op de Amsterdam Exchange is niet voor niets aan zoveel regels gebonden. Het beschermen van de beurs, de handelaren op de beurs maar ook van de cliënten van die handelaren is een van de belangrijkste redenen voor de regelgeving.Toch blijven er nog gevaarlijke beleggingen bestaan, en ook de grootste en de beste bedrijven hebben op de beurs wel eens een slechte dag. Daar kan een belegger zich tegen beschermen door de aandelen te verspreiden.

Het systeem heeft onvolkomenheden

Het internationale beurssysteem is niet perfect, soms slippen er gevaren door het net van regels en wetten. De swingende handel, of swingtrade is zo een mogelijk gevaar. Marktmakers bieden aandelen aan voor de ask prijzen en je beurshandelaar biedt ze aan de marktmaker aan voor de bid prijs. Het verschil, minus de commissie natuurlijk, is de winst die je maakt.Soms kun je geen aandelen kopen aan de ask prijs omdat de marktmaker ze vasthoudt om het verschil te laten groeien. Hoewel dit niet tegen de regels of tegen de wet is zijn de legitieme beurshandelaren niet gecharmeerd van marktmakers die de prijzen opdrijven. Je eigen beurshandelaar of je bank zal je dus waarschuwen voor aandelen, die in handen zijn van bepaalde marktmakers.

Met het systeem werken

Een goede bank en een goede beurshandelaar kan je wijzen op de mogelijkheid jezelf een limiet op te leggen. Aandelen die meer dan 10% stijgen op een beursdag bijvoorbeeld niet kopen. Daardoor neem je de marktmakers de mogelijkheid om de prijs op te drijven af. Die prijsopdrijving heeft voor jou geen effect meer.Door de mogelijkheden die het systeem, en de regelgeving, bieden goed te gebruiken beschermt je de eigen beleggingen zelf en voorkom je te grote verliezen.

Post Navigation