Hoe wapen je je gazon tegen de winter?

We willen er misschien nog niet echt aan denken, maar binnen enkele weken staat de winter weer voor de deur. Vrieskou, sneeuw, ochtendvorst… het wacht ons weer vol glorie op. En wij mensen vinden de winter vaak al niets, maar de gemiddelde tuin wordt er al helemaal niet beter van…

Tijdens de wintermaanden is je gazon onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Denk aan vorst, neerslag, sneeuwmatten… Hoe houd je je gazon mooi groen onder die omstandigheden?

Nieuw gazon aanleggen?
Mocht je een nieuw gazon aan gaan leggen, dan is de herfst een prima tijd om dat te doen. De grond is vochtig en dat zorgt ervoor dat gras snel groeit. Om te voorkomen dat graszaad wegens vorst of teveel regen niet uitkomt, raden we aan grasmatten te kopen. Die kunnen het hele jaar door worden gelegd.

Najaarsbemesting en kalken
Om je gazon nog een keer goed in de watten te leggen voordat de winter aanbreekt, is het verstandig om in het najaar nog eens te bemesten. Daarvoor raden we DCM organische gazonmeststof aan. Bovendien is het belangrijk om in de herfst of winter het gazon te bestrooien met kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-kalk). Op die manier voorkom je dat je in de lente/zomer mosgroei en onkruid krijgt in je gazon. Kalk onttrekt namelijk zuurte aan de ondergrond van het gazon.

Waak voor stilstaand water en bladeren
In de herfst in winter regent en sneeuwt het. Bovendien vallen de bladeren van de boom. Zowel plassen water als dikke pakken bladeren kunnen ervoor zorgen dat het gazon stikt. Het krijgt dan te weinig lucht en daglicht. Waak hier dus voor. Verwijder bladeren tijdig van het gazon en egaliseer de ondergrond om te voorkomen dat water blijft staan. Als plassen vervolgens alsnog blijven staan is het aan te raden om met een riek wat gaten in de ondergrond te prikken zodat het water weg kan lopen.

Maai je gras niet te kort
Het gras maaien in de herfst? Ja, dat is wel aan te raden. Maar let wel op dat je het gras niet te kort maait. Houd in plaats van 3 – 4 centimeter zo’n 5 tot 6 centimeter aan. Zo blijven de wortels van het gras sterk.

Post Navigation