Overgewicht in Europa

In de afgelopen week heeft de WHO oftewel de Wereldgezondheidsorganisatie één schokkende onderzoeksresultaten openbaar gemaakt, namelijk: Europeanen leiden steeds vaker aan overgewicht! Tijdens de onderzoek is gebruikgemaakt van de Body Mass Index methode (BMI). Vrijwel alle Europese landen zullen in 2030 last hebben van overgewicht, een opvallende cijfer in deze al opvallende onderzoek is dat in Nederland het aantal mensen dat lijdt aan overgewicht halveert. In 2030 zullen er 2% minder mannen zijn met obesitas en bij de vrouwen zelfs 4% minder. De marginale stijging in gewicht komt met name voor bij de Britten. Nu we weten dat er een probleem is bij onze buurlanden, komt er een vraag bij mij naar boven.

Waarom heeft Nederland minder last van overgewicht?

De voornaamste punt dat genoemd is, is voeding. In de andere Europese landen eten ze meer ongezonde voedingsmiddelen. De WHO is van mening dat de landen acties moeten ondernemen om dit probleem op te lossen. Het oplossen van dit probleem is erg lastig. Dit komt doordat het niet zo eenvoudig is om de eetpatroon van een volk te wijzigen. Als je dagelijks een hamburger eet en dan zegt de Europese Unie ineens: jij mag dat niet. Dan zal je dat natuurlijk niet accepteren (alhoewel dit een extreme voorbeeld is). Zeker zal je het niet toelaten als er wordt gezegd dat het voor jou gezondheid is en om statistieken op te schromen. Het wordt dus een lastige taak voor de WHO om richtlijnen op te stellen om overgewicht tegen te gaan.

Overgewicht constateren met BMI

De WHO heeft bij het onderzoek gebruik gemaakt van de BMI methode. Hierbij valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende formules, de BMI man en BMI vrouw methode. Het verschil hierin is zo klein dat de WHO één formule heeft gebruikt. Er is sprake van overgewicht als de index cijfer in de BMI tabel groter is dan 25.

Post Navigation