De opkomst van de drone

Drones, drones, drones en nog eens drones. Op het nieuws worden we er (bijna) mee doodgegooid, bij het WK van 2014 werden er drones gebruikt om te filmen vanuit onmogelijke posities en het leger van de Verenigde Staten van Amerika gebruikt drones in oorlogsgebieden. Maar wat zijn drones nou precies? En sinds wanneer is er de opkomst van de drone?

Wat is een “drone”?

Het is misschien een tikkeltje overdreven om te zeggen dat wetenschappers als jaren bezig zijn met het achterhalen wat een drone nou precies is. Want gelukkig wordt dit relatief “simpel” vertaald in het Nederlands wetboek van Luchtvaart. Hierin staat beschreven wat je wel, en wat je niet mag doen met een drone. In principe wordt het woord “drone” niet specifiek benoemd, maar omdat een drone onbemand is en het vliegt, wordt het beschouwd als een onbemand luchtvaartschip.

Wetgeving

Wanneer we verder kijken in het Nederlands wetboek van Luchtvaart wordt er (natuurlijk cryptisch) omschreven wat we wel en niet mogen met een onbemand luchtvaartschip. Zo is het in Nederland bijvoorbeeld verboden om met je drone;
- te vliegen boven gebouwen
- te vliegen boven mensenmenigten
- te vliegen boven auto(snel)wegen
- te vliegen binnen een straal van 3 kilometer van een militair of civiele luchthaven
- hoger dan 300 meter te vliegen
- ‘s nachts te vliegen

Heb je een eigen bedrijf en wil je graag een drone inzetten voor marketing of andere doeleinden van het bedrijf, dan kan dit nog knap lastig worden. Want in Nederland is het namelijk verboden voor bedrijven om een drone te gebruiken, mits deze ontheffing heeft van de IL en T.

Opkomst van de drone

Drones worden over heel de wereld gebruikt tijdens allerlei evenementen, zo werden er tijdens het WK van 2014 drones ingezet om te kunnen filmen vanuit (tot nu toe) onmogelijke posities. Hierdoor is de kopbal van bijvoorbeeld Robin van Persie tijdens de 5-1 overwinning op Spanje nog mooier om te zien.

De Nederlandse politie zet bijvoorbeeld ook drones in om bij files de situatie beter in te kunnen schatten, naar verwachting zal de politie in de toekomst zelfs met drones gaan surveilleren.

Drone kopen

Ben je helemaal enthousiast geworden door dit verhaal en wil je nu echt een drone kopen, In de webshop van Dronebird staan verschillende drones, met en zonder camera! Zo heb je al een voordelige drone voor €45,- en een drone met een camera voor slechts €59,-

Post Navigation