Bingo: gezelschapsspel of kansspel?

Van jong tot oud, iedereen heeft wel eens bingo gespeeld. Daardoor lijkt het spelen van een bingospelletje heel onschuldig en zou je het niet zo snel als een kansspel beschouwen. De Nederlandse Kansspelautoriteit denkt daar heel anders over, want er zijn wel een aantal regels aan het spelen van bingo verbonden. Zoek maar eens op de term “bingo kansspel” en je ziet uitleg van verschillende gemeenten in Nederland over het spelen van bingo. Als je een loterij, kansspel of bingo wil organiseren valt dit onder de gemeente.

Wanneer mag je wel bingo spelen?

Bingo mag georganiseerd worden door een vereniging uit Nederland die ten minste 3 jaar bestaat en in de statuten en duidelijk omschreven doel heeft. Uiteraard mag het doel van de vereniging niet het organiseren van kansspelen zijn, want tot op heden is dat voorbehouden voor een aantal organisaties in Nederland (bijv. Staatsloterij, Holland Casino, Toto, etc.). De hoogte van de prijs in euro’s mag niet hoger zijn dan € 400,- per serie of set. De totale prijzenpost mag niet meer bedragen dan € 1.550,-. Als er een bingoavond wordt georganiseerd, dan moet dit 14 dagen voorafgaand aan de avond bij de gemeente worden gemeld. Lees ook eens deze pagina over het organiseren van een bingoavond.

… en wanneer niet?

Als je niet aan de voorwaarden voldoet, dan mag je geen bingo spelen. Zo simpel is het. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of er risico gelopen wil worden om betrapt te worden tijdens het spelen van bingo, terwijl niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Dat risico is niet groot, want de ervaring uit de afgelopen jaren leert dat alleen de excessen (lees: extreem grote illegale bijeenkomsten) worden gehandhaaft. Bij het organiseren van een incidentele bingoavond is het risico nagenoeg afwezig. Dan nog ligt het risico bij de organisator van de bingoavond en niet bij de bezoekers van de bingoavond. Dus ben je een bezoeker, maak je geen zorgen. Dan is bingo gewoon een gezelschapsspel voor jou!

Het spelen van online bingo, zoals bijvoorbeeld via een website als Bingospelen.org, is momenteel nog illegaal. Er zijn echter wel ontwikkelingen op de Nederlandse kansspelmarkt, zodat dat waarschijnlijk in 2015 legaal zal gaan worden.

Post Navigation