Sportboot kopen? Waar moet u op letten

We vergeten het vaak, maar Nederland is toch echt wel een waterland met meren, kustgebieden en een strand. Dat het weer niet altijd meewerkt, dat is natuurlijk een grote zonde. Dan hadden wij namelijk nog veel meer kunnen genieten van dit klein, maar fijn stukje land. Wat voor veel Nederlanders wel heel bekend in de oren klink is de oudhollandse, traditionele sloep! We zien ze natuurlijk ontzettend veel voorbijkomen in steden als Amsterdam, Giethoorn en op meerdere plaatsen in Friesland. De sloep is typisch Hollands en daar zijn we natuurlijk trots op. Door de toename in onze welvaart is wel steeds meer de vraag iets meer luxe en sportiefs en op dit vlak is waar de sportboot steeds meer terrein wint in Nederland.

Sportboten steeds voordeliger

Waar voorheen een luxe sportboot alleen toebedeeld was aan de rijken, is dat momenteel een achterhaald beeld. Sportboten zijn met name in de laatste 10 jaar steeds betaalbaarder geworden. Dat komt omdat enerzijds fabrikanten steeds meer kunnen snijden in de materiaal en inkoopkosten en het fabricageproces kunnen minimaliseren en anderzijds productie verschuift naar ‘ lage lonen’ landen. De winnaar is natuurlijk de consument. Maar wat moet je op letten als je een nieuwe boot of sportboot gaat kopen?

Tips bij aanschaf van een nieuwe boot

Boten zijn globaal onder te verdelen in boten met een polyester of stalen constructie. Bekijk daarom de boot goed in z’n algemeen en let op diepe krassen, roestplekjes en barsten. Is het dek gemaakt van hout, let dan goed op hout rot en controleer rubbertjes of ze niet uitgedroogd zijn. Niet te vergeten om te controleren zijn natuurlijk de onderkant van de boot, het roer en motor & elektra. Zit er teveel speling in het roer? Zijn er osmose en/of roestplekken aan de onderkant en is er sprake van versleten zink anodes? Dit zijn allemaal indicatoren die stand van het romp bepalen.

Wil je een nieuwe of gebruikte boot kopen? Kies dan voor een erkende boot dealer of vraag advies aan bij boot specialist.

Post Navigation