Waar vindt u een veilige taxi?

Het is helaas nog steeds een probleem dat veel voorkomt: taxichauffeurs die te veel geld vragen voor hun ritjes. Veel mensen durven er niks van te zeggen omdat ze niet onbeleefd willen zijn of bang zijn voor hun taxi, met als gevolg dat ze simpelweg worden opgelicht. U kunt echter een aantal dingen doen om te voorkomen dat dit gebeurt. Met de volgende tips en hints kunt u de kans zo klein mogelijk maken dat u wordt opgelicht door een taxichauffeur.

Spreek een prijs af

Stap nooit zomaar in een taxi, zonder eerst met de chauffeur een prijs te hebben afgesproken. Normaal gesproken weet een taxichauffeur wel hoe duur een rit ongeveer gaat worden, zeker binnen de stad. Over langere afstanden kunnen de prijzen natuurlijk verschillen. Door een prijs af te spreken ben je natuurlijk niet honderd procent zeker, maar de kans wordt een stuk kleiner dat je voor nare verrassingen komt te staan.

Check of de meter loopt

Iedere taxi in Nederland is verplicht een meter te hebben die zichtbaar is voor de klant. Zo kan de klant precies zien hoe duur de reis is. Het gebeurt nog wel eens dat taxichauffeurs de meter niet aanzetten, om zo een andere (hogere) prijs te kunnen vragen. Check daarom altijd of de meter loopt. Zo weet u dat u niet te veel betaalt, aangezien er maximumtarieven zijn die in de meter zijn verwerkt. De wettelijke maxima gelden voor instap- , uur- en kilometertarieven.

Wees er zeker van dat de taxi legaal is

Er rijden, zeker in de grote steden, veel illegale taxichauffeurs rond: de zogenaamde snorders. Dit betekent niet dat die allemaal onbetrouwbaar zijn, maar wanneer er iets onprettigs gebeurt, is er geen instantie waar u terecht kunt. Bij legale taxi’s kan dat wel. U kunt een legale taxi herkennen aan een aantal dingen. Allereerst het blauwe nummerbord dat alle taxichauffeurs op hun voertuig moeten dragen. Daarbij moeten zij ook een tariefkaart hebben, die zowel van binnen als van buiten zichtbaar moet zijn. En tot slot moet iedere chauffeur een chauffeurskaart kunnen overleggen. Als een van deze dingen ontbreekt, betekent dit dat de taxi illegaal kan zijn.

 

Met deze tips in het achterhoofd, vergroot u de kans op een fijne rit. Die vergroot u ook door goed na te denken welke centrale u bestelt. Dat kan bijvoorbeeld via Uber. Met deze app kunt u zien welke taxi’s zich bij u in de buurt bevinden, en deze gelijk bestellen en betalen. Ook hier bestaat echter een illegale variant, met chauffeurs zonder licentie. Toch is Uber relatief veilig: sinds kort heeft het een alarmknop op de app, waarmee u gelijk hulp kunt inschakelen bij onprettige zaken.

Anders kunt u altijd nog voor de meest veilige optie gaan: het bellen van een goede, erkende taxicentrale. De meeste zijn 24/7 beschikbaar, dus hoeft u zich geen zorgen te maken dat er geen taxi komt voorgereden. Voorbeelden van centrales die u kunt bellen zijn bijvoorbeeld Taxi Zandvoort en Taxi Haarlem, die al jaren meedraaien in de taxiwereld dit op zeer professionele wijze doen.

Post Navigation