Hardlopen onder koude omstandigheden

Ben je van plan om deze winter door te gaan met hardlopen of stop je voor een half jaar en pak je je training weer op in het voorjaar? Je zal dan weer volledig opnieuw moeten werken aan je conditie en het weer rustig moeten opbouwen voordat je lange afstanden kunt gaan lopen. Beter is om ook in de herfst en winter door te gaan met je hardlooptraining, zodat je fit blijft en niet iedere keer in het voorjaar weer opnieuw moet beginnen. Eigenlijk is er op de kou na ook geen enkele reden om niet door te gaan met je hardlooptraining. Het koude weer is fijner om in hard te lopen dan het warme klamme zomerweer, het is dus enkel zaak om je goed te beschermen tegen het koude weer. Met de juiste winter hardloopkleding maak je het je zelf aangenaam om te gaan hardlopen in de winter. Uiteraard vraag je je af wat je nodig hebt voor een goede hardloopkledingset voor in de winter.

Winter hardloopkleding

Het belangrijkste bij hardloopkleding voor in de winter is dat je bovenlijf wordt bedekt middels het drie lagen systeem. Dit betekent dat je een thermo t-shirt aantrekt, met daarboven een normaal hardloopshirt en daar weer boven een hardloopjack. De drie lagen functioneren optimaal samen om overtollige warmte naar buiten te laten en transpiratievocht zo snel mogelijk af te voeren naar buiten. Indien het zweet niet wordt afgevoerd, bijvoorbeeld als je een katoenen shirt draagt, koelt je lichaam snel af.

Een lange hardloopbroek is een vereiste als je in de winter wilt hardlopen. Je hebt lange tights, welke strak om het lichaam zitten. Deze moet je niet al te strak kopen, zodat er nog wel een warmte laagje lucht tussen de stof en het lichaam kan ontstaan. Daarnaast kun je een lange trainingsbroek overwegen, hoewel deze minder goed functioneert als een strakke hardloopbroek, is het wel een goede optie als je niet van een strakke hardloopbroek houdt.

Een hardloopmuts is één van de belangrijkste hardloopaccessoires in de winter. Veel warmte verlaat je lichaam via het hoofd, het is dan ook aan te raden om je hoofd zo goed mogelijk te beschermen tegen de wind. Ook handschoenen en eventueel een sportsjaal is aan te raden.

Post Navigation